Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ezine Meslek Yüksekokulu

Zeytin Hasat Şenliği

Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, Ezine Kaymakamlığı, Geyikli Belediye Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde bu yıl birincisi düzenlenen “Zeytin Hasat Şenliği” yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

17-18 Ekim 2019 tarihlerinde iki gün süreyle gerçekleştirilen etkinliğe Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz, TARİŞ Genel Müdürü S. Güngör Şarman, Ezine Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Müdür yardımcısı  Dr.Öğr.Üyesi Nurcan Berber, Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Şehnaz Özatay, Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Emel Can, Öğr.Gör Ezgi Yıkıcı, Ezine Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı öğrencileri , İlçe Tarım Müdürlüğü personeli,  Kurum amir ve müdürleri, akademisyenler, siyasi parti ve stk temsilcileri, öğrenciler, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Geyikli beldesinde bu yıl ilk kez düzenlenen hasat şenliğinde zeytin ve zeytinyağı üreticileri stand açtı, şenliğe katılan öğrencilerimize ve vatandaşlara zeytinyağı tadım eğitimi verildi ve en iyi natürel sızma zeytinyağı yarışması düzenlendi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden emekli Dr. Nilüfer Kaleci tarafından "Coğrafi İşaretler ve Zeytinde Coğrafi İşaret Alınması Projesi", İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden Dr. Barbaros Çetinel tarafından "Zeytin Hastalıkları ile Mücadele" konularında sunumlar yapıldı.

Başka bir oturumda da ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Dr. Mehmet Ali Gündoğdu "Kaliteli Zeytinyağı İçin Bazı Önemli Hususlar", İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Elif Burçin Büyükgök ve Ayşen Yıldırım "Natürel Zeytinyağlarında Duyusal Analiz" konularında bilgiler verdi.

 

Fidan dikim şenliği ile başlayan ikinci günde, İlk hasad gerçekleştirilerek son teknoloji ekipmanlar ile ilk zeytinyağı sıkımı yapıldı. Elde edilen üründen öğrenci ve konuklara hediyeler verildi. Bölgenin en iyi zeytinyağlarından dereceye girenlere ödülleri Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu tarafından takdim edilirken, şenliğin her sene geleneksel olarak gerçekleştirilmesi temennilerinde bulunuldu.

Bölgede faaliyet gösteren Tariş, İlyada ve Dalgıç Zeytinyağı Fabrikaları ziyaret edilerek bilgi edinildi. Öğrencilerimiz gerçekleştirilen uygulamalar ile yerinde önemli konular öğrendi. Şenlik ikramlar ve kapanış töreniyle son buldu.